Brazilië vreest voor vastgoedzeepbel

Na vele jaren van exponentiële groei, begint ook Brazilië een vastgoedzeepbel te vrezen, die zich kan storten op de zo bloeiende huizenmarkt van de afgelopen jaren. De laatste tijd hebben vele buitenlanders geïnvesteerd in de prestigieuze Braziliaanse vastgoedmarkt, dit heeft geleid tot frisse financiële krachten en tot een opschoning van de Braziliaanse economie die aanzienlijk gegroeid is. Mede dankzij de aankomende WK voetbal en de Olympische Zomerspelen die over twee jaar neerstrijken in het land.

Brazilië vreest voor vastgoedzeepbel

Maar er zijn enkele waarschuwingstekens en de deskundigen van de Braziliaanse onroerendgoedmarkt vrezen dat, binnenkort de vastgoedzeepbel kan barsten. Een appartement van slechts 25 vierkante meter in São Paulo wordt nu nog verkocht voor een prijs rond de 500.000 dollar (dus ongeveer 360.000 euro) maar voor hoelang nog?

Brazilië vreest voor vastgoedzeepbel

Enkele deskundigen denken dat de markt uit balans is en dat de huizenpiek al in 2008 bereikt is, toen Brazilië getuige was van een forse stijging van de prijzen, als gevolg van de zeer grote vraag en een vrij mager aanbod.

Brazilië vreest voor vastgoedzeepbel

De meest gewilde gebieden zijn, zoals altijd, São Paulo, Rio de Janeiro en de kustgebieden. In de jaren rondom 2008 heeft de jaarlijkse prijzen groei een piek geraakt van 40%, deze groei wordt al sinds een poos niet meer gezien en de situatie lijkt te zijn gestabiliseerd. Desalniettemin zeggen de mensen die werken in, of samen met de vastgoedmarkt nog steeds tevreden te zijn met de huizenmarkt. Groei blijft zichtbaar en hoewel de verkoopaantallen aanzienlijk zijn gedaald, blijft er aan het einde van het jaar een plus met dubbele cijfers zichtbaar.

Brazilië vreest voor vastgoedzeepbel

Kijkend naar de luxe huizenmarkt in Rio de Janeiro, door de evolutie van de prijzen te observeren, is duidelijk zichtbaar hoe in zes jaar, de kosten van huisvesting meer dan verdrievoudigd zijn, met een stijging van 15,2% alleen al in het afgelopen jaar. Ook 2014 is begonnen met een positieve tendens, met minder dan drie maanden tot de start van het WK voetbal, blijven de prijzen onverbiddelijk stijgen.

Brazilië vreest voor vastgoedzeepbel

Neem bijvoorbeeld Ipanema, een van de meest chique en gewilde wijken van Rio, hier kost een woning gemiddeld 5770 dollar per vierkante meter (circa 4000 euro), het huren van een normaal appartement van ca. 60 vierkante meter, kost al gauw 2650 dollar (circa 1910 euro) per maand.

Het huis van Meryl Streep in Los Angèles te koop voor $6,75 miljoen
Luxe villa van Prince in Marbella te koop

LuxuryEstate.com

Met meer dan 400.000 advertenties in 130 landen biedt LuxuryEstate.com het grootste luxe huizenaanbod wereldwijd. Meer dan 35.000 makelaarskantoren publiceren hun meest prestigieuze advertenties, het hoogst bestaande aantal voor één enkele website. Ons doel is de makkelijkste en meest efficiënte methode aan te bieden in de zoektocht naar luxe huizen wereldwijd, vertrouwend op vastgoed professionals en onafhankelijke makelaars.

Laat een opmerking achter